Gruvor i Sverige

Gruvdrift har alltid tillsammans med skogen varit en viktig näring i Sverige. Det var bland annat genom inkomsterna från gruvdriften vi lyckades etablera ett stormaktsvälde en gång i tiden, och det var också för att vi gick med på att sälja järn till Hitler och det var en starkt bidragande orsak till att vi slapp gå samma öde till mötes som Norge och Danmark under andra världskriget och bli invaderade.

Många gruvor har lagts ner genom åren, men det finns också många i drift, och några som Dannemora som lagts ner men återigen är i drift. Den statliga förvaltningsmyndigheten Bergstaten har på sin sida listat svenska gruvor. Här kan du läsa om samtlig Svenska gruvor, vad som bryts där samt hur länge de varit aktiva.

Kirunagruvan

Den förmodligen mest kända gruvan i Sverige är Kiirunavaara, Kirunagruvan, där man bryter järnmalm. Kirunagruvan ligger under ett fjäll i Kiruna kommun och är idag den mest moderna underjordsgruvan i världen. Här hittas också världens största sammanhängande kroppar av järnmalm, vilket gör gruvan till en mycket lukrativ affär för det statliga bolaget LKAB som äger och driver gruvan. Att gruvdriften är extremt viktig för Kiruna märks om inte annat på att det just nu pågår en flytt av hela staden för att kunna utvidga gruvan. Att flytta en hel stad hade sannolikt setts som ett vansinnesprojekt och mötts av stora protester i andra sammanhang. Men då hela Kiruna är beroende av gruvdriften så har ingen hänsyn tagits till protesterna.

Sala Silvergruva

Sala Silvergruva är förvisso nedlagd, men ändå intressant. Om inte annat för att den idag huserar ett gruvmuseum som är väl värt ett besök. Sala Silvergruva var i drift från 1400-talet fram till 1908 när silverbrytningen där till sist blev olönsam. Utöver silver bröts även zink och bly i gruvan. Staden Sala anlades runt omkring gruvan och idag undviker man att bygga för nära den över 300 meter djupa gruvan på grund av rasrisken. Totalt består gruvan av över tjugo kilometer orter och gångar i olika nivåer.

Guldgruvor

Guldgruvor har vi inte haft många av i Sverige trots att vi har en del guldfyndigheter. Det är dock först på senare år som det stigande guldpriset gjort det lönsamt att utvinna guldet. Idag finns det två guldgruvor i drift: Svartlidengruvan i Västerbotten och Björkdals guldgruva, även den i Västerbotten. Det finns vissa geologer som hävdar att det kan finnas lika mycket guld i Sverige som det fanns i Kalifornien och Alaska under guldruschens glada dagar och det provborras ständigt efter nya fyndigheter, så vem vet; om ett par år kanske vi har en helt ny industri som genererar stora pengar till samhället.